Manse Vans ry historiikki

Manse Vans toimi aluksi valtakunnallisen harrastekerhon VTCF:n alajärjestönä 1980-luvun vaihtuessa 1990-luvuksi. Tarkasta vuodesta on ihmisillä hieman eriäviä muistikuvia haastatteluideni perusteella. Heittelyitä tuli vuodesta 1989 vuoteen 1994. Alajärjestöaikoina Manse Vans järjesti ensimmäisen oman tapahtumansa, ensimmäisenä niistä oli X-mäellä järjestetty miiting.

Masalan kerhotila

Tapahtumien järjestämisen helpottamiseksi päätettiin kuitenkin perustaa oma yhdistys. 4.3.1997 pidettiinkin sitten perustamiskokous, kymmenisen henkilöä oli läsnä tässä kokouksessa. Perustamiskokous järjestettiin yhdistyksen yhteisellä kerhotilalla, Masalassa.

Alkuaikoina Manse Vansilla oli yhteisiä kerhotiloja, ensimmäisenä mainittuna Masala vuosina 1996–1998. Masalasta löytyi yläkerrasta kerho- ja saunatilat sekä alhaalta tilat autojen talvisäilytykseen ja kunnostamiseen. Siellä harrastettiin autojen maalaamista, korjaamista ja vietettiin mukavaa aikaa yhdessä. Syksyllä 1998 siirryttiin isompiin tiloihin Viialan vanhaan nahkatehtaaseen, jossa toiminta jatkui vuoteen 2002 asti. Sen jälkeen Manse Vans ei ole enää omistanut yhteisiä kerhotiloja, mutta yhdessä harrastaminen jatkuu yhä näin lähemmäs 30 vuotta myöhemminkin.,

Ensimmäinen omana yhdistyksenä järjestetty miittingi pidettiin heti perustamisvuonna 1997 Viialan Luttusissa. Täällä yksi perustajajäsenistä oli paellapannulla valmistamassa porukalle chili con carnea ja yhtenä aktiviteettina oli vanin vetäminen köydellä.

Kuva jostain alkuaikojen miittingistä

Tästä lähtien Manse Vans Weekend onkin järjestetty lähes vuosittain, vakiintuneena ajankohtanaan heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna. Vain kahdesti kesän päätapahtuma on jäänyt järjestämättä, vuosina 2019 ja 2021. Ensimmäisen kerran pohjoismaiden yhteisen Suomessa järjestettävän miitingin vuoksi ja toisen kerran olikin korona esteenä tapahtuman järjestämiselle. Voikin siis varata kalenteristaan suoraan joka vuodelle tuon viikonlopun vapaaksi ja huolehtia vanin ajokuntoon sitä varten.

Manse Vans on ollut mukana järjestämässä V8 Himos Meetiä. Tätä vuosittain viikko ennen juhannusta järjestettävää tapahtumaa lähdettiin mukaan järjestämään aluksi lainaamalla tarvikkeita tapahtuman järjestämistä varten ja sitten pian oltiinkin kunnolla mukana järjestämässä tapahtumaa.  

Manse Vans on osallistunut vuosittain alusta saakka Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa järjestettävään Hot Rod & Rock Show autonäyttelyyn. Siellä on ollut jäsenten autoja ihasteltavana, ja samalla saanut keväällä ennen yhdistyksen omia kesätapahtumia tavata muita vannareita ja vaihtaa kuulumisia. Yhdistyksen alkuvuosina kerhon jäsenet pitivät näyttelyn järjestäjien kannustuksesta miitingin Hot Rod & Rock Show’ssa. Kymmenisen autokuntaa leiriytyi ja yöpyi näyttelyn keskellä viikonlopun ajan.

Autoja rassataan välillä erikoisissakin tilanteissa

Jäseniä kerholla on historiansa aikana ollut pääasiassa 30–40, mutta parhaimmillaan on käyty lähempänä kuuttakymmentäkin. Mikäli et vielä ole jäsen, mutta toiminta kiinnostaisi – liity jäseneksi ylävalikon ”Liity jäseneksi” osiosta!

Teksti perustuu perustajajäsenien hatariin muistikuviin, menneitä muistelemassa oli useita eri henkilöitä aikojen alusta.

Puhtaaksi tämän muistelutuokion kirjoitti Nita Sirkiä

Kuvat ovat kerhon perustajien kotikansioista saatuja.

Scroll to Top